Denne side benytter sig af Cookies. Læs alt om vores brug af Cookies her

Oversigt over mineraler

Posted by admin1984 06/02/2015 0 Comment(s) Kost, Kosttilskud og Vægttab,

Af: Mikkel Preisler

Stud. Professions bachelor i Ernæring og Sundhed 

Hermed kommer oversigten over mineraler, som er nødvendige for kroppen at få igennem kosten. 

Type:

Calcium

Calcium er vitalt for at opbygge knoglernes og tændernes styrke. Calcium findes i mejeriprodukter, mørke grøntsager samt appelsinjuice. 

Jern

Jern hjælper blodcellerne med at levere ilt til kroppen. Jernmangel medfører derfor hurtig svækkelse af kroppen. De fødevarer, som er rig på jern er: rødt kød, svinekød, fisk, skaldyr, kylling, soja produkter, grøn bladede grøntsager og rosiner. 

Magnesium

Magnesium hjælper musklerne og nervesystemet, derudover hjælper det med at regulere hjerterytmen. Magnesium hjælper også kroppen med at danne proteiner. Det findes i fuldkornsprodukter, grøn bladede grøntsager, bønner, kartofler, avocadoer, bananer, mælk og chokolade. 

Zink 

Zink er vigtig for at regulere stofskiftets omsætning. Derudover har det effekt på vores arveanlæg og cellemembraner. Det hjælper også med at héle sår. Zink findes primært i mælk, ost, fuldkornsprodukter og kød. 

Jod

Jod hjælper ligeledes med regulere stofskiftet ved at danne et hormon fra skjoldbruskkirtlen. Jod findes i stort set alle fødevarer, men er mest fremtrædende i fisk, mel, æg, grøntsager og skaldyr. 

Fosfor

Fosfor hjælper med energiomsætningen i kroppen og er byggeklodserne for vores DNA og essentielle for muskler og knogler. 

Kobber

Kobber hjælper med at danne hormoner og signalstoffer til hjernen. Hjælper jernomsætningen i de røde blodlegemer. Findes i lever, nødder samt fuldkornsprodukter. 

Krom 

Krom hjælper med at holde blodsukkeret nede og er insulinens hjælpestof. Krom findes i utallige fødevarer såsom chokolade, ost, nødder, fuldkornsprodukter samt skaldyr. 

Selen

Selen er vigtigt for at danne hormoner, som holder stofskiftet højt. Dernæst har den en sekundær virkning som antioxidant, der forhindrer cellerne i at blive ødelagt. Findes i kød, mælk, fisk, ost, skaldyr og æg. 

Mangan 

Mangan hjælper med at omsætte kulhydrater og fedtstoffer. Findes i nødder, fuldkornsprodukter, te, grøntsager samt kaffe.

Molybdæn

Molybdæn nedsætter risikoen for huller i tænderne og har betydning for svovl og urinsyrestofskiftet. Findes i korn og mælkeprodukter.